vrijdag 13 maart 2015

Perth - Adelaide

zondag 8 maart. Perth -Adelaide.
Op tijd op, ontbeten, spullen inpakken en naar station waar we al om 9.30 uur aankomen. Bagage in de flybags gestopt en ingecheckt. Net als bij vliegen wordt de bagage gewogen. Fietsen afgeven, er hoeft niets gedemonteerd te worden gelukkig. We wandelen langs de megalange, 650 meter, trein. Wij hebben tickets voor de zgn reclass, de goedkoopste tickets. Het blijkt dat er maar weinig mensen in deze klasse reizen want er is maar 1 treincoupé van deze klasse. Het fijne is wel dat deze klasse ook een eigen restauratiewagon heeft. De overige wagons zijn allemaal gold, wat inhoudt dat je ook een bed hebt en douche en toilet deelt en dan is er nog platina, dan heb je een eigen zitje, eigen bed, eigen douche/toilet en alle maaltijden ook geloof ik. Rene heeft tijdens de reis nog wandeling door de trein gemaakt, alhoewel wij daar helemaal niet mogen komen en het zag er erg sjiek uit. Het lijkt of er heel veel passagiers zijn omdat de trein zo lang is maar in iedere coupe zitten maar heel weinig mensen. Wij zitten ook niet slecht, heeeel veel beenruimte, als ik zittend mijn benen strek kan ik niet eens de voorliggende stoel met mijn voeten aanraken. De stoelen zitten heerlijk en de slaapstand is ook redelijk.
Om 12.00 uur vertrekt de trein. Eerst nog door de bewoonde wereld maar al gauw houdt dit op. De hele middag en avond, tot het donker wordt, kijken we naar buiten. Fascinerend. Het landschap wisselt steeds, wrs veel graanvelden maar dit is al geoogst, bosjes, bijzondere bomen en vooral veel leegte en een hele verre horizon. Geen beesten gezien alleen tegen de avond een paar kangaroes. We zitten veel in het restauratiedeel en eten hier 's Avonds ook een hapje, niet echt bijzonder. In de duurdere klasse eten ze vast heel anders aan de keurig gedekte tafels. Tegen 23.00 uur zijn we in Kalgoorie, een klein plaatsje. Hier hebben we een lange stop van 2,5 uur. Rene slaapt al en ik loop af en toe wat over het perron. Je kunt het dorp inlopen maar dat ziet er heel donker uit en we sommige mensen zijn mee met een korte excursie. Als de trein weer verder gaat gaat ook mijn stoel in de slaapstand.

Maandag 9 maart. Perth - Adelaide.
Redelijk geslapen en lekker gedouched in de trein. Het landschap is geheel anders geworden. We rijden nu over de Nullarbor Plains, een boomloze vlakte, ooit deel van de oceaanbodem. Het is het grootste vlakke stuk kalksteen ter wereld, 2000.000 vierkante km en 300 meter dik. Heel bijzonder, af en toe zie je wat vogels, heel sporadisch wat koeien. Verder zo ver je kan kijken kleine struikjes en kleine stukjes rots en rode aarde. Er schijnen hier ook dromedarissen te zijn, langs het spoor liggen zeker 10 dode kamelen op een rij die aangereden zijn door en trein. Dit landschap zien we zo'n 600 km dus alle tijd om een boek te lezen. Tegen het eind van de middag zijn we uit de Plains en komt er weer wat meer variatie in het landschap. Na een 2e nacht in onze stoelen komen we om 7.30 uur aan in Adelaide. Het merendeel van de passagiers heeft dit als einddoel maar er zijn er ook die nog doorreizen naar Sydney wat inhoudt dat je nog een dag en nacht in de trein zit. Daar moet ik even niet aan denken. We ontbijten op het station en fietsen naar ons logeeradres wat we via AirBNB hebben geboekt. Een kamer bij een Canadees stel die hier een tijdelijk werkvisum hebben. Erg basis kamer, er staat alleen een bed maar we kunnen gebruik maken van het hele huis incl de veranda. Na een douche even languit op bed. Tegen 12.30 gaan we met Carly en Harry met de tram de stad in. Zij voor hun werk en wij als toerist. De tram is op nog geen 5 minuten loopafstand en net als in Perth is het openbaar vervoer binnen een bepaalde straal gratis. Wij zitten net 1 station buiten de gratis zone maar volgens Harry is de kans dat je gepakt wordt miniem. Binnen 10 minuten staan we in het centrum. Eerst langs de VVV voor de nodige info en dan een kop koffie op het terras om alle info over Adelaide en ook over de omgeving verder te bekijken. Het is gezellig druk in Adelaide, veel straatartiesten. Er zijn momenteel twee festivals in de stad. Een festival a la Noorderzon in een park en verspreid over lokaties in de stad, dit festival duurt een maand. En er is nog een cultureel festival bij de rivier en ook op diverse lokaties, dit festival duurt twee weken. We vallen dus met onze neus in de boter.

Geen opmerkingen: