woensdag 6 februari 2008

Geraldine - Twizel

Vrijdag 1 febr. is een warme en klamme dag. We besluiten vandaag niet de korte maar heuvelachtige route van Geraldine naar Fairly te nemen maar de 23 km langere maar vrij vlakke en rustige route. Deze weg leidt door een landelijke omgeving, veel schapen, langs zeer stille weggetjes. In het dorpje Pleasant Point nemen we een plezante koffiestop en vervolgen onze weg naar Fairly. De weg gaat vanaf Pleasant Point zeer geleidelijk omhoog. Opeens begint het vreselijk hard te waaien, we waaien bijna van de weg af. Het klamme weer slaat om en het is een stuk kouder. Met een stevige bries schuin achter ons bereiken we, net op tijd, droog de camping waar we een cabin nemen want het begint te regenen. Een verstandig besluit want het regent de hele avond en het is koud.
Fairly is een klein dorpje met wel de benodigde faciliteiten zoals een supermarktje, cafeetje en een bank maar geen pinautomaat. Een kleine misrekening omdat we bijna door onze dollars heen zijn.
We brengen een gezellige avond door in de campingkeuken met nog 3 andere nederlandse fietsers, kunnen we mooi wat ervaringen uitwisselen want zij fietsen in tegenovergestelde richting.

Zaterdag 2 febr. miezert het nog steeds. Bij het uitchecken op de camping betalen we achteraf toch nog met een creditcard en krijgen we onze 50 dollar voor de cabin terug zodat we wat meer cash hebben. In onze volgende stopplaats, Lake Tekapo, is nl. ook geen pinmogelijkheid. We vertrekken in de miezerregen. Wel jammer want het is hier een hele mooie omgeving maar de laaghangende bewolking neemt veel zicht weg. Op de top van de Burka Pass, ruim 700 m, hebben we dus geen mooie uitzichten. Maar na deze pas verandert het weer, het wordt zonniger en ook minder koud. Het landschap is na de pas veranderd, de omgeving is veel ruiger en droger. Als we bij Lake Tekapo aankomen is het weer helder en zonnig weer. Door de zon komt de beroemde kleur van het meer, heel helder azuurblauw mooi tot uiting en het azuurblauwe meer vormt dan ook een mooi contrast met de bruin/gele bergen.
We nemen eerst maar eens een kopje koffie met wat lekkers en genieten van het mooie uitzicht. Daarna zoeken we de camping op die eveneens aan het meer gelegen is en nemen hier wederom luxe een cabin. 's Avonds is het heel helder en koud. Vanaf een picknickbankje genieten we van het uitzicht op het meer en de bergen die mooi rood kleuren in de ondergaande zon.

Zondag 3 febr. is het eerst bewolkt. Het meer ziet er nu heel gewoontjes uit. Als we op ons fietsje stappen schijnt echter weer de zon en krijgt het meer weer die die bijzondere blauwe kleur. De omgeving waar we door heen fietsen is heel mooi, wel erg dor op wat plukjes naaldbomen na is er geen groen te zien. Alleen maar okerbruin dor gras. De boomgrens ligt hier erg laag, zo tussen de 700-800 m, de hoogte waarop wij fietsen. Op de bergen groeit niets. In de bermen wel veel, helaas uitgebloeide, lupines. En heel bijzonder, er is geen vee meer. Echt totale leegte.
Na zo'n 20 km. gaan we van de hoofdweg af en vervolgen onze route langs een kanaal dat het water van het ene stuwmeer naar het andere stuwmeer brengt. Lekker vlakke weg met om ons heen hoge bergen. Sommige bergen zijn bedekt met ijsstukken. Bij Lake Putaki, wederom zo'n azuurblauw meer, is geen overnachtingsmogelijkheid dus fietsen we nog 8 km door naar Twizel. Hier kunnen we gelijk geld pinnen om onze voorraad weer wat aan te vullen. 's Avonds hebben we heerlijk op een terrasje in Twizel buiten gegeten. We zitten weer wat lager dus het is 'avonds niet zo koud meer.

1 opmerking:

jolanda zei

Hallo Geke en Rene
Ik heb net weer al jullie berichten gelezen, en weer prachtige foto's bewonderd, ik weet niet wie ze maakt, maar een fotograaf zou ze volgens mij niet veel mooier kunnen maken. Volgens mij willen julliu straks niet meer terug naar onze saaie koude, platte kikkerlandje. de carnaval is weer voorbij en iedereen is weer redelijk helder en bijgeslapen, dus we kunnen er weer tegenaan. verder is alles hier redelijk stabiel (en rustig!!) de groetjes uit het grijze nederland, met af en toe een zonntje!!