woensdag 6 februari 2008

Mount Cook

Maandag 4 febr. is een miezerdag. Wel jammer want de omgeving waarin we nu fietsen is echt fantastisch. We fietsen vandaag vanuit Twizel langs het Pukati stuwmeer omhoog naar Mount Cook (Aoraki). Dit dorp ligt op ruim 750 m hoogte. Het is hier heel stil op een enkele passerende auto/bus na en heel bijzonder, ook geen vogelgeluiden vandaag. De bergen gaan schuil onder een wolkendek. Het dorp doet wat wintersportachtig aan. We nemen een eenkamerappartement met uitzicht op Mount Cook, nu moeten alleen de wolken nog optrekken.
's Avonds hebben we een lekker hapje gegeten in een restaurantje, open haardvuurtje, ski's aan de wand.
Dinsdag 5 febr. is een stralende dag. We maken vandaag een fantastisch mooie 3 uur durende wandeling naar de Hooker gletscher. In dit berggebied zijn ontelbare gletschers, we zien er op onze wandeling dan ook heel wat in de verte liggen. De uitzichten zijn adembenemend en er zijn vandaag dan ook heel wat foto's gemaakt. We volgen een tijdje de Hooker rivier die heel snel stroomt. We moeten 2x een wiebelende hangbrug over over deze rivier. Uiteindelijk komt het pad, wat vnl. bestaat uit gravel en rotsen, uit bij het gletschermeer waar o.a. de Hooker gletscher op uitmondt. Bij dit meer nemen we een lunchpauze en genieten van de stilte om ons heen. In het meer drijven verschillende ijsschotsen afkomstig van de gletscher. Het meer en ook de rivier zijn erg grijs van kleur. De Hooker rivier mondt weer uit in het Putaki meer dat juist weer zo'n azuurblauwe kleur heeft.
Het dorp bestaat uit het gigagrote Hermitage hotel en wat motels en chalets, alles onder beheer van het hotel. Verder is er nog een YHA, 2 a 3 andere accomodaties, wat horeca en de onvermijdelijke Tourist Information. Er zijn allerlei mogelijkheden om er met de helicopter op uit te gaan, o.a. heliskien in de winter, met de heli landen en wandelen op een gletscher, rondvluchten en zelfs helibiken (met de heli omhoog en met de MTB naar beneden). Wij hebben het maar gewoon bij het maken van een wandeling gehouden.
's Middags nog gelounged in het Hermitage hotel. We hadden vandaag echt het gevoel in een wintersportgebied te zijn qua entourage, sfeer en prijzen.
's Avonds hebben we potje gekookt in de geweldig mooie keuken van ons appartementcomplex.

Woensdag 6 febr. wakker geworden met een stralende zon. Als we de gordijnen opentrekken hebben we vanuit ons bed een mooi uitzicht op Mount Cook en de zonovergoten gletscher. We zijn vandaag heel rustig langs dezelfde weg teruggefietst naar Twizel (een andere weg is er ook niet). In Twizel wederom de camping opgezocht en genoten van het mooie weer met een boekje bij de tent.

Donderdag 7 febr., het wordt saai maar het is wederom een stralende en warme dag. Vandaag staat er een zeer korte fietstocht op het programma naar Omarama, 33 km. We fietsen nog steeds door het gebied van de zuidelijke Alpen, een glooiende weg met links en rechts de bergen. We komen vrij vroeg in de middag aan. Kan Rene mooi wat onderhoud plegen aan de fietsen.

Tot nog toe valt het fietsen in Nieuw-Zeeland erg mee. Er zijn wel eens wat steilere stukken maar nooit echt lang. Meestal gaan de hellingen heel geleidelijk aan omhoog. Morgen wordt wrs. een andere dag, we moeten over een pas van 960 m en zitten nu op een hoogte van ruim 400 m. Op zich valt het te overbruggen hoogteverschil wel mee maar er schijnen behoorlijke steile stukken in te zitten (zowel omhoog als omlaag) en we komen 80 km lang niets tegen. Dus een rustig dagje als voorbereiding is niet verkeerd.

1 opmerking:

Unknown zei

Hoi René en Geke,

Leuk om weer eens de updates te lezen. Ik kijk uit naar de foto's, die laten een verhaal meer spreken.
Hoe doen de fietsen het? Nog problemen gehad? Dingen die je achteraf anders ahd willen hebben?

Hans